Telegram Hakkında

Telegram’ın Whatsapp’tan Farkı Nedir? Neden Telegram?

Telegram, öncelikle bizzat kendileri tarafından geliştirilen güçlü bir şifreleme teknolojisi olan (MProto) ile mesajlarınızın gizliliğini koruyarak iletişim sağlıyor. Zaten Telegram‘ı onlarca artı özelliğinin yanısıra, daha güçlü kılan şey bu.

Telegram, Whatsapp’ın aksine bulut tabanlı olduğundan dolayı, Telegram oturumunuzu açmış olduğunuz her cihazda, bütün mesajlarınız eşitlenmiş şekilde karşınıza çıkıyor. Bilgisayardan attığınız mesaj o saniye telefonunuza, telefonunuzdan attığınız mesaj o saniye tabletinize ulaştırılıyor.

Bulut tabanlı olduğundan dolayı, mesaj ve verileri cihaza indirmek gibi bir takım karman çorman işlerle uğraşmadığından, direkt sunucu üzerinden gösterdiğinden, son derece hızlı ve tabii ki bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi de dünyanın çeşitli yerlerine konumlandırılmış olan Telegram sunucuları. Size fiziksel olarak en yakın olan sunucudan getirilen veriler, birkaç milisaniye içerisinde size ulaşıyor.

Telegram, istendiğinde bireysel mesajlaşma veya grupsal mesajlaşma gibi en temel özelliklerle kullanılabilirken, “ben Telegram’ı hayatımın her köşesinde kullanmak istiyorum” derseniz de Telegram‘ın API desteğinden yararlanarak programlama bilginiz sayesinde web sitenize bağlayabilir, Telegram ile giriş, Telegram ile yorum yazma gibi envaiçeşit özelleştirilebilir fonksiyon aracılığıyla kendi platformunuzu yaratabilirsiniz.

Telegram her zaman ücretsizdi, reklamsızdı. Tıpkı şimdi olduğu gibi… Ve gelecekte de böyle olacağının garantisini Telegram bizlere her fırsatta hatırlatıyor.

Diyelim ki arkadaşınızla/eşinizle/dostunuzla/sevgilinizle konuşuyorsunuz ancak bu konuşmalar biraz özel. Her iki tarafın da telefonunda kalması problem yatarabilecek türden…
Böyle durumlarda konuştuğunuz kişi ile “Gizli Sohbet” yani “Secret Chat” başlatabilirsiniz. Secret chat ekranında ekran görüntüsü alması teknik olarak engellenmiştir ve ekran görüntüsünün dışında, ekran videosu aldığınızda bile konuşmaların olduğu ekran simsiyah olarak kaydedilmektedir.
Secret chate genel olarak verdiğiniz imha süreci sonunda ise mesajlar her iki taraftan da silinerek, kendisini yok etmektedir. Bu pencerelerde gönderilen fotoğraf ve video dosyaları kaydedilmeyip, iletilmemektedir.

Özetleyecek olursak en temel özellikleri ile Telegram’da neler yapabilirsiniz?

Tüm cihazlarınızdan tüm konuşmalarınıza ve dosyalarınıza ulaşabilir, istediğiniz anda son oturum açtığınız cihaz hariç diğer oturumları kapatabilirsiniz.
“Kaydedilmiş Mesajlar” şeklinde isimlendirilmiş konuşma ekranına gönderdiğiniz tüm dosyalarınız, bulut depolamanızdaki bir dosyanız haline gelir ve dilediğiniz zaman indirebilmeniz için o dosyayı sizin için sonsuza kadar saklar! Yani bir şeyi acilen yedeklemeniz gerektiğinde bir çeşit bulut depolama olarak kullanabilirsiniz.

Süre sonunda kaybolan mesajlar gönderip, bunu hem özel konuşmalarınızda hem de eğlenceli mesajlaşmalarınızda kullanabilirsiniz.

API desteği sayesinde kendi uygulamalarınıza entegre edebilirsiniz.

Kıyaslama Yapacak Olursak?

Giriş Yapma

Telegram: 1 kez telefon numaranız ile giriş yapmanız yeterlidir..
Whatsapp: Her yeni kurulumda yeniden SMS doğrulaması istemektedir.

Oturum Açma

Telegram: Aynı anda birden fazla cihazda oturum açabilirsiniz ve bu cihazların her birini bağımsız olarak kullanıp, mesajlaşmaya devam edebilirsiniz.
Whatsapp: Sadece tek bir cihazda oturum açabilirsiniz. (O da telefon olmak zorunda) Destek verdiği tek harici platform olan Whatsapp Web’i de kullanabilmek için telefonunuzun açık olması gerekiyor, bağımsız çalışamıyor…

Güvenlik

Telegram: Telegram MProto yöntemi ile şifrelenmiş mesajlar sunar ve eğer programlama biliyorsanız açık kaynak kodlu olduğundan dolayı yazılımı inceleyebilirsiniz.
Whatsapp: Signal isimli şifreleme protokolünü kullandığını iddia ediyor. Yani kapalı kaynak olduğu için kanıtsız inanmaktan başka çareniz kalmıyor…

Süreli Mesajlar

Telegram: Telegram, ayarlanan süre sonunda kendisini her 2 taraftan da imha eden mesajlaşma deneyimi sunmaktadır.
Whatsapp: Burada o yok. Kalmamış.

İşlevsellik

Telegram: Telegram, mesajlaşma penceresinde “@pic” etiketini kullanarak fotoğraf aramanızı sağlar. Konuşmadan ayrılmadan, bahsi geçen fotoğraf her ne ise bulup gönderebilirsiniz.
Whatsapp: Yok, maalesef.

Video Arama

Telegram: Telegram, fotoğraf gibi yine mesajlaşma penceresinde “@vid” etiketini kullanarak Youtube üzerinden video aramanızı sağlar. Youtube’ye girip videoyu bulup linki kopyalayıp gönderme zahmeti yok.
Whatsapp: Eski düzen… Youtube’den kopyalamaya devam.

Kullanıcı Adları

Telegram: Telegram, telefon numaraları dışında kullanıcı adları ile de iletişim kurabilme seçeneği sunmaktadır. Telefon numaranız yerine belirlediğiniz kullanıcı adınızı paylaştığınızda, kullanıcı adınız üzerinden sizinle iletişime geçilebiliyor ve bu kişiler telefon numaranızı göremiyor. Kullanıcı adınızı dilediğiniz yerde paylaşabilirsiniz. Nasıl olsa değiştirebilme özgürlüğü de var!
Whatsapp: Telefon numarası şart.

Dosya Uzantıları

Telegram: Telegram’da göndereceğiniz dosyanın ne olduğunun bir önemi yok. Öyle bir dosyanın varlığından emin olduğunuz müddetçe gönderileceğinden hiç şüpheniz olmasın.
Whatsapp: Desteklenmeyen uzantılar, kabul edilmeyen türler, çözümlenemeyen videolar… Velhasıl, kriterleri var Whatsapp’ın. “Adabı vardır dosya göndermenin” diyor kendi çapında…

Dosya Boyutu

Telegram: Göndermek istediğiniz dosya çok mu büyük? 300 MB mi? 500 MB mi? 1 GB mi? Dert etmeyin. Telegram’da tek seferde tek dosya için kabul edilen boyut 1,5 GB’dir ve dilediğiniz kadar dosya gönderebilirsiniz. Hodri meydan!
Whatsapp: Web’te 64 MB, Android’de 100 MB, iOs cihazlarda ise 120 MB dosya gönderimine izin veriyor.

Grup Üye Limitleri

Telegram: Bir Telegram grubu kurmak istiyorsanız, Telegram sizin için o gruba 200.000 kişi alabilir.
Whatsapp: 4096 kişi, üst limittir. Önceden 200 kişiydi. Yine gelişme var.

Rehber Yapısı

Telegram: Telegram, rehberinizdeki Telegram kullanan kişileri kendi bulut yapısına dahil ederek, rehberin silinmesi durumunda Telegram kullanan kişilerin kaybolmasını önler. Aynı zamanda bilgisayar ve diğer tüm cihazlarda bağımsız çalışabildiğinden dolayı kimi nasıl kaydettiyseniz, telefonunuz olmadan da herkesi aynı isimle görürsünüz.
Whatsapp: Rehberiniz ile çalışır. Rehber yoksa, Whatsapp da yok.

Mesaj Zamanlayıcı

Telegram’dan yazmış olduğunuz bir mesajı, o an göndermek yerine gecenin bir yarısı ya da gün içerisinde belirtmiş olduğunuz bir saatte göndermek isteyebilirsiniz. Telegram mesaj zamanlayıcı ile bu mümkün.
Whatsapp: Burada öyle şeyler yok. Yazar yazmaz gönderseniz iyi olacak. Yoksa silinir.

Telegram, gizlilik ve kusursuz iletişim sağlar.



İlginizi Çekebilir