Telegram'dan Haberler

Facebook, Telegram’ı Araştırmak İçin Departman Kurmuş!

Gündemden hiç düşmeyen gizlilik istismarcısı Whatsapp sözleşmesi ile ilgili açıklama ve sosyal medyada dolaşan iddialara yanıt Telegram’ın CEO’su Pavel DUROV tarafından, Telegram kanalından geldi.

İşte o açıklama:

“Facebook’un, Telegram’ın neden bu kadar popüler olduğunu anlamaya adanmış bir departmanı olduğunu duydum. Tam zamanlı olarak çalışan düzinelerce çalışanın olduğunu hayal edin!

Facebook’a on milyonlarca dolar kazandırmaktan ve sırrımızı bedavaya vermekten mutluyum. Sırrımız: Kullanıcılarınıza saygı gösterin.

Milyonlarca insan, kullanıcıların tüm özel verilerini Facebook’un reklam motorlarına gönderilmesini sağlayacak olan WhatsApp Koşullarındaki değişikliğe öfkeleniyor. Kullanıcıların WhatsApp’tan Telegram’a birkaç yıldır devam eden uçuşlarının hızlanması şaşırtıcı değil.

Günden güne artan kullanıcı sayısı ile yaklaşık 500 milyon kullanıcısı olan Telegram, Facebook için büyük bir sorun haline geldi. Telegram ile kalite ve gizlilik açısından rekabet edemeyen Facebook’un WhatsApp’ı, gizli pazarlamaya alenen geçmiş gibi görünüyor: Wikipedia editörleri, WhatsApp’ın Wikipedia’daki sayfasına son zamanlarda Whatsapp’ın lehine bilgiler eklemek üzere programlanmış çok sayıda ücretli botu ortaya çıkardı.

Sosyal medyada Telegram ile ilgili yanlış bilgileri yaygınlaştırma üzerine çalışan botlar da tespit ettik.
İşte iddia ettikleri 3 şehir efsanesi:

Efsane 1. “Telegram’ın kodları açık kaynaklı değildir.”

Gerçekte, tüm Telegram uygulamaları 2013’ten beri açık kaynaklıdır. Şifrelememiz ve API’miz tamamen belgelenmiştir ve güvenlik uzmanları tarafından binlerce kez gözden geçirilmiştir. Dahası, Telegram hem iOS hem de Android için doğrulanabilir yapılara sahip dünyadaki tek mesajlaşma uygulamasıdır.
WhatsApp’a gelince, kasıtlı olarak kodlarını gizlerler, bu da şifreleme ve gizliliklerini doğrulamayı imkansız hale getirir.

Efsane 2. “Telegram Rusçadır.”

Aslında, Telegram’ın Rusya’da sunucusu veya ofisi yoktur ve 2018’den 2020’ye kadar Rusya’da hükumet tarafından engellenmiştir. Telegram, İran gibi bazı otoriter ülkelerde hala engellenirken, WhatsApp ve diğer “sözde güvenli” uygulamalar bu ülkelerde hiçbir zaman sorun yaşamadı.

Efsane 3. “Telegram görüşmeleri şifreli değildir.”

Telegram’daki her sohbet, lansmandan bu yana şifrelenmiştir. Uçtan uca gizli sohbetlerimiz ve aynı zamanda gerçek zamanlı güvenli ve dağıtılmış bulut depolaması sunan bulut sohbetlerimiz var. Öte yandan WhatsApp, birkaç yıl boyunca hiçbir şifrelemeye sahip değildi ve ardından ABD Hükümeti tarafından finanse edilen bir şifreleme protokolünü benimsedi. WhatsApp şifrelemesinin sağlam olduğunu varsaysak bile, birden çok arka kapı aracılığıyla aşılabilir ve işimiz yedeklerimize kalır.

Whatsapp, yalnızca 2019’da pazarlamaya yaklaşık 10 milyar dolar harcadı. (Sanırım buna Wikipedia ve diğer sitelerdeki ücretli botlar dahildir.)”

Whatsapp’ın aksine, Telegram pazarlamaya milyarlarca dolar bir yana, hiç para harcamıyor.
İnsanların kendileri için en iyisini seçecek kadar akıllı olduklarına inanıyoruz… Ve Telegram kullanan yarım milyar kişiye bakılırsa, bu inanç haklı.

Yazı Kaynağı: https://t.me/durov/145

Kaynakça:
1 – WhatsApp Gives Users Ultimatum – Share Data with Facebook or Lose Access
2 – In December 2020, the Wikipedia article about WhatsApp had the label “This article may have been created or edited in return for undisclosed payments, a violation of Wikipedia’s terms of use”. Related investigation is discussed here.
3 – Telegram Source Code
4 – Reproducible Builds for Telegram Apps
5 – On Digital Resistance in Russia
6 – On Telegram Encryption
7 – U.S. Government Funded The WhatsApp Encryption
8 – Why WhatsApp Will Never Be Secure
9 – Facebook Marketing Spending from 2010 to 2019

Hemen Telegram İndirin ve Özgür İletişimin Tadını Çıkartın!



İlginizi Çekebilir